Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Pääsiäinen ja erityisesti huominen virpomispäivä ovat joulun ohella yksi lapsuuteni suosikkipäivistä perinteineen. Minulla on paljon ihania muistoja oman lapsuuteni virpomisista ja varsinkin virpomisvitsojen askartelusta. Isäni ja äitini opettivat aikanaan panostamaan vitsoihin ja ne olivatkin perinteisesti upeita sekä ainutlaatuisia jokainen.

Tämä palmusunnuntai on jo järjestyksessään toinen jolloin tyttäreni pääsee ”oikeasti” virpomaan ja virpomisvitsojen askartelua onkin odotettu koko viikko!

Tänä vuonna väkerretään ensin näin lauantaina kasa yksittäisiä koristeita ja huomenna aamusta käydään yhdessä hakemassa pajun oksat joihin koristeet kiinnitetään. Yleensä ollaan haettu oksatkin jo aiemmin valmiiksi, mutta tänä vuonna on ollut hirveä kiire ja käytiinpä tänään jo käsityömessuillakin pyörähtämässä…

Mutta tässä on koottuna meidän virpomiskoristeet:

1 . Silkkipaperi ruusukkeet ja ruiskukat.

Näistä minulla on jo nuorelta iältä ihania muistoja kun ensin isäni ja äitini tekivät meille lapsille näitä valmiiksi ja myöhemmin sitten päästiin itse opettelemaan näiden tekoa. Jo isäni lapsuudessa tehtiin vastaavia ruusukkeita ja tämä onkin ihka oikea perinne askartelu. Ja näitähän voi tehdä mistä vaan ohuehkosta paperista, esimerkiksi sanomalehdestä! Nämä ei siis vaadi välttämättä ostomateriaaleja ollenkaan.

silkki.png

silkkipaperi-ruusuke.png

2 . Höyhenet rautalangalla tai teipillä kiinnitettyinä.

Kun olin lapsi värikkäitä höyheniä laitettiin vitsoihin teipillä, mutta nykyisin niitä saa valmiilla rautalangalla mikä helpottaa varsinkin lasten väkerrystä.

Tänä vuonna tosin on uutisoitu niin paljon markkinoilla olevien höyhenten epäeettisyydestä, että mietin kahdesti laitetaanko höyheniä alunperin vitsoihin. Päätettiin kuitenkin että laitetaan, sillä niitä on tuolla neljättä pussia eikä niistä ole tullut sen epäeettisempiä kuin viime tai toissakaan vuonna. Meidän höyhenyt kun itsessään ovat varmaan jo liki kymmenen vuotta vanhoja ja tulleet meille kiertopalkintoina..

WP_20160318_10_19_52_Pro.png

3 . Maalatut ja koristellut munat.

Me laitettiin lapsena ihka oikeita vesivärillä värjättyjä munan kuoria paljun oksille. Viime vuonna maalattiin silloin kolme vuotiaan tyttäreni kanssa kaapissa lojuneet pienet styroxmunat pois kulkemasta ja kiinnitettiin vitsoihin. Tänä vuonna maalataan myös varmasti munia, mutta vain muihin tarkoituksiin, kuin vitsoihin.

WP_20160318_10_17_38_Pro.png

4 . Nauhat ja nyörit.

Kreppipaperi nauhoja muistelen itse lapsena omiin vitsoihini laittaneeni. Koska meillä ei kreppipaperia ole, mutta paperi narua löytyy päätin, että käytetään sitä koristeluissa. Lisäksi laitetaan mahdollisesti myös silkki- ja satiininauhan pätkiä, jos tyttäreni niin haluaa.

5. Mini tupsut

Nämä ovat tämän vuoden uusi koristeidea meidän vitsoissa. Koristeita suunnitellessa muistui mieleen jostain netinsyövereistä kauan sitten katsomani video, missä tehdään tupsuja haarukan avulla ja pakkohan sitä oli nyt kokeilla! Nämä ovat ihan älyttömän helppoja ja minun 4vuotiaani taisi hullaantua näiden tekoon ikihyviksi 😀

Tupsujentekoohje.png

Vitsan koristeluun ei ole yhtä oikeaa tapaa, kunhan lopputulos on virpojan silmää miellyttävä. Koristeita ei sinällään koskaan voi olla liikaa, mutta kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus kaikessa. Liian tyhjä vitsa taas voi loukata virvottavaa, joten vitsan kanssa kannattaa enemmän panostaa, kuin pihistää.

Ps. Minusta virpomisvitsoja askarrellessa on koristeiden askartelun ohella tärkeää myös valita hyvän kokoiset virpomis vitsat, joissa on paljon haaroja sekä pajunkissoja. Saakin nähdä kauanko saadaan aamulla etsiä pajupuskaa mitä ei olisi jo silvottu alueen innokkaiden virpojien toimesta…